HTML

Diósdról a nagyvilágba

Friss topikok

  • rumig: Előző félévben nálam Chemnitzben is volt egy ausztrál srác, valamiért ő is megfelelőnek érezte a m... (2013.08.16. 22:24) Epilógus
  • rumig: A két építési mód alapján a hollandok vélhetőleg előbb elbontották volna a dombokat, majd visszaho... (2013.05.28. 22:29) 105., 106., 107.és 108. nap - Mindenféle
  • rumig: Hehe, na igen, ott aztán lehet döngetni (amíg nem jön a tengeri szellő) (2013.05.28. 22:25) 102., 103. és 104. nap - Gouda
  • BánZ: @rumig: Lennél facebookon ez a sajnálatos tévedésem sem esett volna meg :D (2013.05.16. 00:23) 88. és 89. nap - Keukenhof
  • Don Kartács Tornacipő: Hatalmas! :D Fenyő Miki :D Mekkorát néztünk teeejóóóóég :D Amugy ja, az lett volna az igazi ha te ... (2013.03.15. 03:08) 18. és 19. nap - Scheveningen

2013.03.23. 14:05 BánZ

41., 42., 43., 44. és 45. nap - Tárgyak

A héten sem történt túl sok említésre méltó esemény, habár Shen Long feltámasztotta Krilint, Zseniális Teknős és Chaost. Mindenesetre a hétköznapok főleg házi írással, illetve csoportmunkával teltek. Mivel jövő héten már az utolsó tanítási hét kezdődik (legalábbis papíron), így itt egy kis beszámoló a tárgyaimról.

Risk and Variability in Geo-Engineering (4 kredit): Ezt a tárgyat valójában nem is akartam felvenni, de nagyon hasznosnak tűnt, így végül csak a felvétele mellett döntöttem. Amit olyannyira nem bántam meg, hogy jelenleg ez a kedvenc tárgyam. Az előadó (M. Hicks) nagyon jó órákat tart, a tananyag is érdekes, szóval ezt a tárgyat kifejezetten élvezem. Az óra fő témája, hogy a homogénnek tekintett talaj heterogenitása, hogyan befolyásolja annak viselkedését, és hogyan függ össze a heterogén szerkezet a megbízhatósággal és biztonsági tényezővel. Összesen két házi van a tárgyból, amelyek nem nehezek, viszont kicsit gondolkodósak, így főleg megérteni kell az anyagot, nem pedig bemagolni. Az első házit kedden kellett leadni, a másikat pedig jövő hét kedden kell majd. Több óránk azonban már nem lesz a tárgyból, mivel a professzor nem lesz itt jövő héten.

Soil Structure Interaction (3 kredit): Ezt a tárgyat már hallgattam otthon, de kíváncsi voltam, mit tanítanak itt belőle, így hát felvettem ezt is. A tárgy keretében, mint a neve is mutatja a talaj és a szerkezet kölcsönhatása kerül terítékre, így például a laterálisan terhelt cölöpök, munkagödrök és cölöpverés hatása, stb... Egy nagy házi feladat van a tárgyból, amelynek keretében egy teljes cölöpalapozást kell megterveznünk az egyetem egyik épülete alatt különböző szempontok figyelembevételével. A feladatot csoportmunkában kell megoldani, én egy izlandi leányzóval és egy görög sráccal vagy egy csoportban, nem állunk túl jól, de legalább kevés idő van hátra. Ebből a tárgyból se lesz már több előadás, hanem helyette már csak konzultációk lesznek a házival kapcsolatban.

Underground Space Technology (4 kredit): Ez a tárgy elsősorban az alagútépítésre van kihegyezve, illetve sok előadás van biztonság és management témakörében is. Mivel a hollandok a világelső süllyesztett alagutak (immersed tunnel) tekintetében, így igen sokszor érintjük ezt a topikot is. Itt egy tanulmány kell írni házi feladat gyanánt, én a süllysztett-lebegő alagutakról írok (immersed floating tunnel), ezzel is van munkám bőven. Jövő héten ebből sem lesz előadás, mivel kedden kirándulni megyünk Maastrichtbe egy alagútépítésre, pénteken meg nagypéntek lesz, és ilyenkor itt nincs tanítás (amúgy meg mindenki panaszkodik, hogy itt nincs tavaszi szünet, kivéve minket, BME-seket, akiknek már a húsvét előtti péntek, mint szabad nap is kuriózum).

Use of Underground Space (4 kredit): Ez a tárgy az előbbi BSc-s változata, így ezen sokkal többen vagyunk, mint az előző tárgyakon. Viszont mivel itt sokszor alapozó dolgokról van szó, ezért kicsit unalmas néha, és sokszor a két tárgy témája is átfedi egymást. A házi feladat keretében egy rotterdami metróállomás megvalósíthatóságáról és a lehetséges kockázatokról írunk tanulmányt egy 5 fős csoportban. Ebből a tárgyból sem lesz már több előadás, az előbb felsorolt indokok miatt.

Tehát papíron a jövő hét lesz az utolsó tanítási hét, de nekem különböző indokok miatt egyetlen órám se lesz. Az utána lévő hét ún. szabad hét (gyakorlatilag ez a pótlási hét), amikor be lehet fejezni a házikat, illetve el lehet kezdeni a felkészülést a vizsgákra. Nekem jelenleg így néz ki a vizsganaptáram: április 9: Underground Space Technology; április 10: Soil-Structure Interaction, árpilis 12: Risk and Variability (ez a hét elég húzós lesz a K-Sz-P leosztás miatt), április 26: Use of Underground Space (ebből legalább van még bőven időnk befejezni a házit). Egyébként az órák nagyon színvonalasak, nagyon sok érdekes és hasznos dolgot tanultunk. Azonban itt is igaz, hogy vannak nagyon jó és kevésbé jó előadók.

Végezetül vissza a kimeríthetetlen témaforráshoz a Marcushofhoz. Aki ideköltözik, az nem árt ha nem rendelkezik túl nagy elvárásokkal az épülettel, illetve a tisztasággal kapcsolatban. Maga az épület is elég defektes, az ablakokon keresztül, ha nem megy a fűtés, villámgyorsan lehűl a szoba. A melegvíz eddig háromszor ment el egy hónap alatt, jelenleg pedig nincs világítás a konyhában, a három villanyrezsóból másfél működik, de azok se túl nagy intenzitással, és a lefolyó is eldugult már kétszer (bár ez nem biztos, hogy az épület hibája). Érthető módon a  DUWO nem igen akar túl sok pénzt költeni az épület felújítására, ugyanis az a lebontás határán áll (még), már 2 éve is le akarták bontani, és minden évben szó van róla, hogy lebontják. Szóval könnyen lehet, mi leszünk az utolsó lakók. Mindenestre ahogy egy derék koleszhoz illik a lakók se járulnak hozzá túlságosan az épület kulturáltabbá tételéhez. Valószínűleg az összes embertípus közül az egyetemisták rendelkeznek a legmagasabb ingerküszöbbel, így egy koszos konyha és mosatlanok tömkelege, még senkit nem ingerel takarításra és rendrakásra (köztük engem se :)). Bár a múltkor sikerült annyira összemocskolni a konyhát, hogy a hetente kétszer érkező takarítóbrigád nem volt hajlandó kitakarítani az egyetlen működő villanyrezsót, ami aztán egy hétig így nézett ki:   

P1150775 (505x379).jpg

De a konyhaerkélyek alatti tető se néz ki jobban az eldobált csikkek és sörösüvegek miatt

P1150776 (505x379).jpg   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://bunnytravels.blog.hu/api/trackback/id/tr855164080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása